Mahtavia juttuja tulossa vuonna 2018

Tehdään Innotasta entistä parempi.

Alkuvuosi 2018 on ollut aikamoista hässäkkää. Jos olet nähnyt mitään tietotekniikkaan liittyviä uutisia, olet varmasti kuullut Spectre- ja Meltdown-bugeista. Vaikka olemme päivittäneet palvelimiamme, olemme kovaa vauhtia julkaisemassa uusia ominaisuuksia tänä vuonna.

Tietoturva on tärkein prioriteettimme

Asensimme kaikki mahdolliset tietoturvapäivitykset heti kun kuulimme Meldown- ja Spectre-bugeista. Palvelimemme toimivat Amazon Web Servicesin infrastruktuurissa, ja he olivat ensimmäisten joukossa päivittäneet omat laitteistonsa osittain jo ennen kuin bugeista kerrotiin laajemmin julkisuudessa. Näihin liittyviä tietoturvapäivityksiä on tullut jo toistamiseen, ja olemme asentaneet myös ne. Nyt voi jo vähän hengähtää ja palvelimemme pitäisi olla turvassa.

Fyysisiin laitteisiin liittyvät ongelmat tulee helposti unohdettua tietoturvaa miettiessä, ja tämä koko hässäkkä on hyvä muistutus siitä, että tietoturvaa tarvitaan hyvin monella tasolla. Muista pitää silmällä myös oman koneesi ja muiden älylaitteiden tietoturvapäivityksiä ja asenna ne heti kun mahdollista.

Tulevia ominaisuuksia

Bugien metsästämisestä huolimatta työt on täydessä vauhdissa ja tässä on joitain uusia ominaisuuksia, jotka olemme valmiita julkaisemaan koko yleisölle. Olet ehkä huomannut yhteydenottolomakkeet omilla kotisivuillamme ja useilla asiakkaidemme sivuilla. Lomakkeet on ehkä yksi pyydetyimmistä toiminnoista, ja se on jo lähes valmis julkaisua varten.

Yksi toiminto, jota olemme luvanneet jo vuodesta 2016, on sivuston vienti. Toiminto mahdollistaa koko sivuston lataamisen zip-tiedostona. Tiedostoon pakataan mukaan käytännössä kaikki luomasi sisältö, kuten kaikki sivut, blogikirjoitukset, tiedostot, ulkoasuteema ja niin edelleen.

Haku on toinen yleisesti pyydetty ominaisuus, ja se on ollut työn alla jo pidempään. Itse asiassa jotkut asiakkaamme käyttävät jo hakutoimintoja sivuillaan (katso tästä esimerkki). Haku toimii nopeasti, se hakee aivan kaikesta sisällöstä, ja sitä voi käyttää sekä selaimessa toimivien JavaScript-pohjaisten hakutoimintojen taustalla että perinteisempien omalla sivulla näytettävien hakutulosten kanssa.

Vielä yksi asia

Viimeisenä, mutta ei todellakaan vähäisimpänä. Aiomme julkaista Innotan ytimen avoimena lähdekoodina. Kyllä vain, julkaisemme Innotan vapaasti kenen tahansa ladattavaksi ja muokattavaksi omiin tarpeisii sopivaksi.

Innotan ydin on käytännössä staattisten verkkosivujen generaattori, ja juuri tämän osan aiomme julkaista komentorivityökaluna. Tätä työkalua voi käyttää verkkosivuston kehittämiseen omalla koneella, ja tämän jälkeen sivuston voi ladata Innotaan helpompaa ylläpitoa varten. Tai komentorivityökalua voi käyttää myös Innotasta ladatun sivuston ylläpitämiseen haluamallaan tavalla ilman Innotan palveluiden käyttöä.

Innotan ydin (tämä ylläpitämämme verkkopalvelu) on täysin yhteensopiva julkaisemamme komentorivityökalun kanssa. Koodi ei ole vielä aivan julkaisukunnossa, mutta pyrimme julkaisemaan ensimmäisen beta-version vuoden 2018 ensimmäisellä puoliskolla.

Kaikista bugeista ja tietoturvahuolista huolimatta oikein onnellista uutta vuotta koko Innotan tiimin puolesta! :)

Jaakko Naakka

Jaakko Naakka

Innotan perustaja. Tehnyt verkkosivuja vuodesta 1996. Koodaa elääkseen peltojen keskellä Etelä-Suomessa.